Tillbaka

Varningen: Bonnier-uppköpet av Strawberry kan stoppas

2021-05-03
av Matilda Källén
Hådan Rudels, vd på Bonnier Books, Alexander Henriksen, chef på Strawberry och Petter Stordalen, en av Strawberrys grundare.
Hådan Rudels, vd på Bonnier Books, Alexander Henriksen, chef på Strawberry och Petter Stordalen, en av Strawberrys grundare.
Foto: Caroline Andersson Renaud

Norska Konkurransetilsynet överväger att ingripa mot Bonnier Books Strawberry-förvärv, skriver Bok365. 

I höstas kom beskedet att Bonnier Books förvärvat 70 procent av norska Strawberry Publishing. Sedan dess har affären granskats av norska konkurrensverket, Konkurransetilsynet. Enligt en preliminär bedömning som myndigheten gick ut med i mars ansåg man att uppköpet riskerade att påverka konkurrensen på bokmarknaden negativt, eftersom Bonnier Books också äger 50 procent av Norges största förslag Cappelen Damm. 

Nu har Konkurransetilsynet meddelat de inblandade parterna att man överväger att stoppa uppköpet, skriver Bok365.

– Uppköpet kommer att leda till att Cappelen Damms redan starka ställning förstärks ytterligare. Strawberry Publishing är ett förlag med betydande konkurrenskraft på marknaden, som har utmanat de etablerade förlagen. Det är Konkurransetilsynets preliminära uppfattning att uppköpet reducerar konkurrensen på marknaden på ett sätt som skadar konsumenterna, säger Gjermund Nese, avdelningschef för finans och kommunikation på Konkurransetilsynet, till Bok365.

Beskedet kommer ungefär en vecka efter att Bonnier Books och Strawberry skickade in förslag på åtgärder till myndigheten. Ett av åtgärdsförslagen handlade om att slopa fasta bokpriser.

– Vi har övervägt de föreslagna åtgärderna, men har kommit fram till att de inte avlägsnar den konkurrensskada som uppköpet kan medföra, säger Gjermund Nese.

Myndigheten understryker att beskedet om möjligt stopp inte är ett slutgiltigt besked.

Nu har Bonnier Books och Strawberry 15 dagar på sig att kommentera det myndigheten kommit fram till.

– Vi har mottagit myndighetens varning, som speglar deras preliminära syn. Vi kommer nu att noga sätta oss in i det här, för att hitta en lösning, säger Strawberrys vd Alexander Even Henriksen. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.