Tillbaka

Vetenskap och sex anno 1558

1997-05-16
av SvB
Att sex säljer, det vet vi. Nu har även argentiske författardebutanten Federico Andahazi erfarit detsamma.

Hans faktabaserade roman El Anatomista, som redan en vecka efter utgivningen hamnade på den argentiska bästsäljarlistan, handlar om en anatomist vid Padua-universitetet vars studier år 1558 ledde till ökad kännedom om klitoris och följaktligen ett lyft för hustruns sexliv.
    Manuskriptet kom förra året på finalplats i två litterära tävlingar i Argentina: Planeta-priset (som El Anatomista var på god väg att vinna) och Fortabat-priset, instiftat av en äldre kvinna med betydande makt i cementindustrin. För att kvalificera till det senare priset tvingades boken hoppa av Planeta-uttagningen. När sedan Fortabats sponsor upptäckte vad El Anatomista handlar om vände stiftelsen författaren ryggen och gick till och med så långt som att i tidningsannonser varna allmänheten om bokens innehåll, som inte anses "upprätthålla kristna värderingar". Det hela slutade med att Planeta-förlaget lade beslag på det prislösa manuskriptet och boken finns nu ute i handeln.
    Det internationella intresset för Andahazis bok är mycket stort, både från Nordamerika och Europa, där utgivning väntas till våren 1998.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.