Tillbaka

"Vi brukar lägga mer på litteratursatsningar"

2018-10-11
av Emma Olsson
Kulturminister Trine Skei Grande på norska presentationen om nästa års norska bokmässa-tema.
Foto: Emma Olsson

FRANKFURT. Norge är nästa års temaland på bokmässan i Frankfurt. Norska kulturministern Trine Skei Grande är säker på utdelning.

 

Under devisen ”The Dream We Carry” lanserade Norge nästa års värdskap, komplett med en elektronika-trio, författarna Linn Ullmann, Maja Lunde och Erik Kagge. Det sker i Paviljongen, ett stycke samtidsdesign på torget utanför mässhallarna i Frankfurt.
På plats fanns även kulturminister Tine Skei Grande (venstre), som svarar på kritiken som rör kostnaderna för satsningen, motsvarande 55 miljoner svenska kronor. Av dessa står regeringen för cirka 36 miljoner kronor, och norska förläggarföreningen för resten.

– För det första brukar vi satsa mer pengar än så när vi gör lässatsningar för barn och unga. För det andra ser vi till att lyfta det norska författare gör, det finns ett stort intresse i utlandet. Vi är säkra på att detta är bra för norsk litteratur, säger hon till Svensk Bokhandel.

Kulturministern pekar på att det samtidigt sker en stor satsning på översättning, dels av norsk litteratur till tyska, men även av samisk litteratur till norska.
Att Norge ska vara temaland på nästa års mässa har mött kritik, bland annat från författaren Jan Kjærstad, som sagt till NRK att han hellre skulle se författarstipendier på hemmaplan för pengarna.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.