Tillbaka

”Vi har breddat programmet och lyssnat mer på förlagen”

2021-12-02
av Kristian Lönner
Litteraturmässan hålls på Stadsteatern Kulturhuset.
Foto: Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern

Gensvaret från branschen har varit starkt när det gäller Stockholms litteraturmässa som arrangeras nu till helgen. Arrangörerna har tvingats tacka nej till förlag på grund av pandemirestriktioner.

Efter två inställda mässor, på grund av pandemin förra året och renoveringar på Kulturhuset 2019, arrangeras nu på lördag den fjärde upplagan av Stockholms litteraturmässa. Den tidigare vårmässan i april har blivit en vintermässa mitt i julhandeln.

– Det känns som ett bra drag och förlagens intresse har varit väldigt stort. Jag tror det blir december framöver, säger Emanuel Holm som är styrelseordförande för Stockholms litteraturmässa.

Drygt femtio förlag och tidskrifter deltar och mässan består både av en utställning med försäljning av aktuella böcker och ett program med samtal och diskussion.

– När vi bjuder in till mässan frågar vi förlagen vad det är de vill lyfta. Man kan se på programmet som att det är branschen som i grund och botten talat och sedan vi som har tolkat och fått till en tvist på det.

Årets litteraturmässa har också ett tema – den tryckta boken.

– Litteraturbranschen har förändrats så mycket de senaste åren att det inte längre är en självklarhet att litteratur blir läst i bokform. Men vi som driver och jobbar med mässan älskar den tryckta boken och kan litegrann sörja att den tryckta boken hamnar i konkurrens med andra medier.

På några års sikt, vart är litteraturmässan på väg?

– Sedan jag blev en del av styrelsen har vi breddat programmet och lyssnat mer på förlagen. Sakprosan har fått större plats i år och vi har ett bredare program för både unga och vuxna. Vi vill göra en mässa som både ger branschen och publiken mer av det som de efterfrågar.

Hela litteraturmässan är gratis. För att besöka utställningsdelen behöver man uppvisa covid-pass.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.