Tillbaka

”Vi kommer lära oss mycket av det här”

2020-03-31
av Sophie Tanha
Johannes Holmqvist förlagschef Tranan och Trasten som ger ut årets alma-pristagare Baek Heen
Johannes Holmqvist, förlagschef
Foto: Privat

Bokförlaget Tranans barnboksimprint Trasten ger ut runt 2-3 titlar årligen. I fjol var bilderbokskonstnären Baek Heena, årets Alma-pristagare, en av dem.

– Barnboksdelen av branschen är inte riktigt vårat expertisområde om man säger så. Vi kommer att lära oss mycket av det här, säger Johannes Holmqvist, en just nu ganska paff förlagschef för Tranan och Trasten.

Trasten, som likt moderförlaget Tranan, fokuserar på utomeuropeisk litteratur, är det enda svenska förlaget som gett ut någon titel av Baek Heena. 2019 kom Molnbullar, 15 år efter originalverket släpptes. På den asiatiska marknaden har dess karaktärer blivit till en tv-serie och leksaker.

– Vi tittade efter asiatiska barnboksförfattare, då var det ganska lätt att identifiera henne som ett stort namn och intressant illustratör och berättare. När vi hittat henne var det inte mycket mer än så, vi tyckte hon var helt fantastisk och ville ge ut henne, säger Johannes Holmqvist,.

Kommer ni trycka nya upplagor nu när priset tillkännagivits?

– Det är lite tidigt att svara på, vi har aldrig vunnit det här priset förut så vi vet inte riktigt vad det innebär. Vi har några exemplar nu som jag kan tänka mig går åt snabbt… Jag måste sätta mig in i det här nu!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.