Tillbaka

”Vi måste vara en opinion”

2022-07-04
av Kalle Laxgård
Till v: Annika Schildt. Till h: Grethe Rottböll.
Foto: Agnes Notini Zachrison / Henrik Montgomery

Årets politikervecka i Almedalen har inletts. Och även representanter från bokbranschen är på plats.

Bland frågorna man vill sätta ljus på finns skolbiblioteken, DSM-direktivet och morden på unga.

En av aktörerna som åker till Almedalen i år är Författarförbundet. Skälet att man närvarar är självklart, enligt ordförande Grethe Rottböll.

– För att det är val i år. Vi vill försöka få fram våra frågor och gärna få in dem i debatten. Man kan drömma om att de blir valfrågor, det kanske de inte blir, men det är ändå viktigt att vi syns där.

Inte minst gäller det frågan om skolbibliotek, där förbundet vill att förslaget ur den statliga skolbiblioteksutredningen, om att alla kommuner och regioner ska ha ett eget skolbibliotek, ska klubbas.

– Alla politiska partier tycker att skolbibliotek är viktiga men inget gör något för att genomföra den utredning som Gustav Fridolin har gjort, säger Grethe Rottböll.

Ni säger att ni åker dit för att göra ”en framryckning innan valet”. Är skolbiblioteken den viktigaste valfrågan för Författarförbundet?

– Ja, den och DSM-direktivet. Det kommer vi också att prata om tillsammans med journalisterna på tisdag.

Utöver de två seminarierna om DSM och skolbibliotek under tisdagen, deltar förbundet också i ett samtal om samverkansmodellen och möjligheterna till sysselsättning för kulturskapare.

Enligt Grethe Rottböll är hennes mål med Almedalsengagemanget att politiker ska förstå vikten av förbundets frågor och driva dem efter valet.

– Politiker bryr sig ofta om frågor om opinionen är tillräckligt stark, och de får en känsla av att opinionen är stark om man ständigt tjatar om dem. Så vi måste vara en opinion, säger hon.

 

Redan under söndagen inledde Natur & Kultur sitt program med ett seminarium om friskolor. För projektledaren Annika Schildt blir det hennes 17:e Almedalen. Första gången, 2004, innehöll veckan 140 programpunkter. 2008, när Natur & Kultur inledde sitt samarbete med Almedalsbiblioteket, var de 662. 2018 nåddes toppnoteringen med drygt 4 300.

– Allt har ökat så oerhört mycket i omfattning. Men vi har förmånen att vara på Almedalsbiblioteket, den bästa tänkbara platsen, och på en väldigt bra tid. Så våra författare får genomslag ändå, säger Annika Schildt.

På frågan om det syns i Natur & Kulturs program att det är valår, svarar hon:

– På ett sätt. Vi har alltid frågor som är viktiga i samhällsdebatten. Och i år lyfter vi fram skolan, klimatet och morden på unga, som ju är frågor som i högsta grad debatteras just nu.

En årligen återkommande punkt i Almedalsveckan är också utdelningen av Natur & Kulturs debattbokspris, som i år tilldelas Diamant Salihu för Tills alla dör (Mondial).

Planeringen inför i Almedalen är ett omfattande arbete där förberedelserna inleds redan på hösten, med att bestämma programmet, boka resor och boende.

Varför är det viktigt för er att åka till Almedalen?

– Eftersom Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som har i uppdrag att bidra till att fler röster kan delta i det demokratiska samtalet, så är Almedalsveckan en självklar arena för oss, säger Annika Schildt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.