Tillbaka

”Vi tar böckerna under armen och går hem till folk”

2020-03-17
av Kristian Lönner
SvB
Foto: Söderbokhandeln

Hamnar man i karantän ska det inte behöva vara utan en god bok. Så resonerar flera bokhandlare som nu erbjuder speciella hemleveranser under corona-krisen.

– Det är faktiskt en del som redan hört av sig, berättar Bo Greider på Söderbokhandeln i Stockholm.

Bokhandeln erbjuder nu gratis hemleverans till kunder som på grund av coronaviruset inte kan eller vill gå ut.

– Vi tar böckerna under armen och går hem till folk. Det är en gest mot våra äldre kunder som känner att de inte vill riskera livet med att gå ut. Sedan förstår alla att affärsmodellen har sina begränsningar om man inte heter Jeff Bezos, säger Bo Greider.

Flera andra bokhandlare har tagit liknande initiativ. English Bookshop har redan en webbshop men har även infört ett ”extra pandemic option” som innebär gratis hemkörning till kunder bosatta på cykelavstånd från någon av butikerna i Stockholm och Uppsala. Lohrs Pocket i Göteborg har ett liknande upplägg för kunder som bor i närheten. Gamla Stans Bokhandel i Stockholm skickar hem böcker för 39 kronor och har också gjort reklam för att man ger boktips på telefon.

Även bokhandlarna själva får hjälp. Leopard förlag har valt att ge oberoende boklådor extra rabatter på inköp.

– Det är ett tiotal bokhandlare som hört av sig och det vi gjort är att vi lagt en rabatt på 20 procent på samtliga titlar. Tidigare har de haft 10-15 procent på utvalda titlar, säger Madeleine Persson, marknads- och försäljningsansvarig på Leopard.

Reaktionerna har hittills varit mycket positiva, berättar hon.

– Alla tackar för initiativet och säger att vi måste hålla ihop nu. Det är lite av ett undantagstillstånd och då måste vi fundera på vad vi kan göra och hur vi kan ta oss igenom det här tillsammans.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.