Tillbaka

”Vi trycker till böcker för brinnande livet”

2022-04-08
av Kristian Lönner
Christer Sturmark.
Foto: Sara Mac Key / Fri Tanke

Samma dag som Martin Kraghs bok Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin skickades till tryck gick Ryssland in i Ukraina. Utgivningen på Fri Tanke blev kusligt vältajmad och intresset för boken är enormt.

– Vi hade länge känt att det vore intressant med en riktigt kompetent skildring av de ideologiska och idéhistoriska bakgrunderna till Putins agerande. Sedan inledde vi projektet med Martin, som ju kanske är Sveriges mest kompetenta Rysslandskännare, för två år sedan, berättar Christer Sturmark, vd på Fri Tanke.

Den 24 februari i år invaderades Ukraina av Ryssland. Någon kanske misstänker att förlaget påskyndade utgivningen av Martin Kraghs bok men sanningen är att det snarare var tvärtom.

– Vi skickade boken på tryck samma dag som invasionen började. Det vi gjorde var att vi bokstavligt talat stoppade pressarna. Martin skrev om inledningen och lade till material om själva invasionen. Boken blev därför extremt aktuell, säger Christer Sturmark.

Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och hans forskning är särskilt inriktad på Rysslands ekonomi och historia. Hans forskning är också grunden till boken.

– Putin vilar på ett idéhistoriskt och filosofiskt resonemang, och det finns en lära som ligger bakom allt det här som händer nu. Det är inte så att Putin bara får för sig att anfalla ett annat land. Det finns en ideologiskt djupt rotad tradition som också involverar ryssortodoxa kyrkan, säger Christer Sturmark.

Hur har intresset för boken varit?

– Extremt stort. Den har tagit slut men är på väg in i lager nu. Vi trycker till för brinnande livet.

Hur stor upplaga är det?

– Jag tror vi har tryckt den i 6 000 ex men vi har beställt ytterligare ett nytryck, för upplagan som är på väg nu är i stort sett slut redan innan den kommit in. Så det är väl ytterligare 6 000 ex på väg.

Hur kommer ni fortsätta arbetet med boken?

– Jag tror boken kommer leva länge och det är ju möjligt att vi kan komma att behöva göra en andra upplaga som följer den här historien om invasionen. Jag kan tänka mig att vi utökar boken.

Hinner Martin Kragh alls med att lansera boken?

– Han är ju i media hela tiden, inte för att prata om boken men om bokens ämne, så boken lanseras av den samtida nyhetsrapporteringen. Innan kriget kom hade vi förstås andra idéer och det var tänkt att han skulle göra en del bokhandelsframträdanden. Lite har han ändå hunnit med men vi tycker det är viktigare att han står till medias tjänst just nu.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.