Tillbaka

”Vill bli överraskad av titlar som jag inte visste att vi måste ha”

2022-03-21
av Karin Selåker Hangasmaa
Erik Titusson, förlagschef och förläggare på Lilla Piratförlaget
Erik Titusson, förlagschef och förläggare på Lilla Piratförlaget, ser fram emot att möta kolleger för första gången på länge.
Foto: Sara Mac Key, pressbild

Bokmässan i Bologna drar i gång under måndagen. Det blir den första stora mässan efter att pandemin lamslog världen och vi har frågat förlagen vad de ser framemot mest.

Erik Titusson, förlagschef och förläggare på Lilla Piratförlaget:

Ska ni åka? Om ja: Hur känns det och vad ser ni mest fram emot?
– Ja, vi åker! Det känns som att väldigt många från världens alla hörn har beslutat sig för att åka dit, om än i sista minuten. Vi har mängder av möten inbokade både för att visa utländska förläggare vad vi håller på med, men också för att titta på nyheter från förlag vars utgivning vi följer. Jag ser mest fram emot att träffa alla vänner och kollegor igen! Vi kommer också fira Johanna Schaibles bok Det var en gång och blir så mycket mer som tilldelas pris på mässan och som också nyss nominerats till Deutsche Jugendliteraturpreis! 
 
Vilka trender ser ni inom barnboksutgivningen?
– Vi är inte så intresserade av trender – det vi ständigt letar efter är starka, självständiga författar- och konstnärskap som har något att berätta och som kan beröra läsarna, gärna genom humor. Möjligen kan man se en trend i att illustrerade texter fortsätter att gå upp i ålder, det vill säga illustrerade böcker för tonåringar och uppåt, vilket är roligt. Många förknippar fortfarande bild med de yngsta läsarna, men det är i förändring. 
 
Vad är ni ute efter?
– Roliga, kloka, överraskande läsupplevelser för alla åldrar!

 

Catrine Christell, vd och förlagschef på Opal:

Ska ni åka? Om ja: Hur känns det och vad ser ni mest fram emot?
– Ja. Vi som åker från Opal är två förläggare och två agenter som säljer rättigheter. Vi har egen monter där Anja Eriksson och Melina Nordstrand säljer rättigheter. Vi ser fram emot det sociala och att äntligen få träffa de som arbetar på utländska förlagen och inte på digitala möten som vi gjort i två år. Vi ser även fram emot att få inspiration av att gå runt och se vad andra förlag ger ut.

Vilka trender ser ni inom barnboksutgivningen?
– Trenderna är svårt att svara på innan vi varit på bokmässan.

Vad är ni ute efter?
– Vi är mer intresserade av att sälja rättigheter på mässan. Sen får vi se om något är intressant att köpa, vilket jag är säker på att vi kommer göra.

 

Cecilia Knutsson, publicistisk chef för textböcker på Rabén och Sjögren:

Ska ni åka? Om ja: Hur känns det och vad ser ni mest fram emot?
– Ja, vi beslutade oss rätt sent för att åka, och det känns det väldigt roligt att äntligen vara tillbaka! Jag ser mest fram emot att träffa kollegor från andra länder, att få bli presenterad en massa spännande böcker, och såklart har jag längtat efter all god mat.
 
Vilka trender ser ni inom barnboksutgivningen?
– Svårt att svara på före mässan, men jag har en känsla av att 6-9-utgivningen fortfarande står sig väldigt stark. Men jag återkommer gärna i frågan!
 
Vad är ni ute efter? 
– Jag har inget bestämt mål, men skulle gärna bli överraskad av titlar som jag inte visste att vi bara måste ha på vår lista.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.