Tillbaka

Vill gå i pension – säljer bokhandeln

2021-01-15
av Kalle Laxgård
I Trosa fick bokhandeln nya ägare 2021.
Foto: Privat

Att sälja en bokhandel är inte alltid det lättaste. Men Kerstin Åkerlund har goda förhoppningar om att Trosa bokhandel ska hitta nya ägare inom kort –  flera intressenter finns.

Trähuset på Stora torget i Trosa har gröna knutar och uppfördes 1882.

I över hundra år har bokhandeln, som inryms på bottenvåningen, sålt böcker till lokalbefolkningen och de många turisterna som besöker staden på somrarna.

– Cecilia som ägde den innan oss hade den i 53 år. Själv har jag haft den i fjorton drygt, 15 till sommaren, säger Kerstin Åkerlund, som köpte bokhandeln tillsammans med sin numer pensionerade kollega Kerstin Rasmusson.

Nu vankas återigen ägarbyte.

– Jag är i pensionsåldern och tänker att jag kanske ska bli pensionär. Så jag ska prova hur det går, man vet ju inte om det går bra eller dåligt att sälja. 

Förhoppningen är att hitta en köpare under våren. Försäljningen sköts av en mäklare och intressenter fanns redan innan mäklaren kopplades in, enligt Kerstin Åkerlund.

– Och de har inte sagt nej ännu. Sedan har flera hört av sig till mäklaren, trots att det bara gått någon dag. Så vi får se vad som händer. Blir det inte sålt på en gång sitter jag heller inte i sjön, det är ju ett så roligt jobb, säger hon.

Trosa bokhandel säljer såväl böcker som kontorsmaterial och leksaker och 2019 låg omsättningen på cirka sju miljoner kronor, enligt bokslutet. Trots pandemin ökade försäljningen under 2020 med ”några hundra tusen”, säger Kerstin Åkerlund.

– Butiken ligger ju på torget och jag tror att många varit lokala och lojala.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.