Tillbaka

Vill ge gratis böcker till alla danskar

2019-10-08
av Sophie Tanha
Foto: Ola Kjelbye

För att lyfta litteraturen i det danska offentliga samtalet vill partiet Radikale venstre att staten ska skänka en bok till alla danskar två gånger om året. 

Böckerna i fråga ska väljas ut av experter och visa på en bredd av dansk litteratur. Partiets kulturtalesperson Zenia Stampe menar att stora bokklubbar förr skapade diskussioner om litteratur på bland annat jobbet.

– Vi läser mindre och mindre, och jag tror en av förklaringarna är att det blivit mindre socialt, säger hon till danska TV2. 

I initiativet ingår också stöd till lokala bokhandlare och bibliotek för att arrangera läsevenemang kring den aktuella boken. Zenia Stampe hoppas med förslaget skapa en slags nationell bokklubb. Radikale venstre, som är stödparti till den socialdemokratiska minoritetsregeringen, tar med förslaget till förhandlingarna om nästa års budget. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.