Tillbaka

Vill inte debattera litteraturklimatet

2020-01-22
av Kalle Laxgård
Johan Heltne.
Foto: Alva Willemark

I ett debattinlägg på DN kultur i helgen får författarskolan Biskops-Arnö och Natur & Kultur skarp kritik av författaren Johan Heltne. Men ingen av parterna vill bemöta författarens åsikter.

Johan Heltnes artikel tog avstamp i arbetet med hans roman Emil, ett arbete han påbörjade under utbildningen på Biskops-Arnö och som sedan fortsatte tillsammans med hans förlag Natur & Kultur. I debattinlägget målar han upp ett litteraturklimat där författarens konstnärliga frihet inskränks.

Hittills har varken Natur & kultur eller Biskops-Arnö svarat på debattinlägget, vilket DN:s Erik Helmersson också kommenterat på tidningens ledarsida.

Ämnet är inte heller något Natur & Kultur vill diskutera offentligt, säger förlagschef Richard Herold till SvB.

– Förläggare och redaktörer förhåller sig till text varje dag, det är ett arbete nära författaren och vad förlag sysslar med. Jag känner inte att jag kan kommentera det specifika samarbetet närmare.

I Emil skriver Johan Heltne om Emil, som anmäls för våldtäkt men som själv inte minns händelsen. I sitt debattinlägg beskriver Johan Heltne hur han ville göra boken öppen för tolkningar i exempelvis skuldfrågan, medan både en ansvarig förlagsrepresentant och tidigare människor på utbildningen ifrågasatte tvetydigheterna. Han skriver hur han genom skrivprocessen strömlinjeformat sitt manus och tvingats stryka skildringar som ansetts obekväma – särskilt mot bakgrund av metoo – för att inte riskera att boken inte skulle ges ut.

Inte heller Mats Lundborg, rektor på Biskops-Arnö, vill debattera Johan Heltnes åsikter om utbildningen.

– Under en 10-årsperiod är det i runda tal 300 deltagare på författarutbildningens två olika kurser, och det vore konstigt om alla dessa deltagare har konsensus kring allting som händer under ett år på skolan, skriver han i ett mejl till SvB.

Enligt Mats Lundborg pågår ett ständigt samtal om innehåll och litteratursyn,. Han känner sig trygg med hur skolan och studenterna ser på det arbetet.

– Frågan om likriktning kan belysas utifrån det som publiceras av våra före detta deltagare, och det kan säkert finns olika åsikter om det. Om vi tittar på de som gått på Biskops-Arnö och publicerat sig under den senaste 10-årsperioden så har jag svårt att se en likriktning, för att nämna några - Lidija Praizovic, Jonas Gren, Ninette Larsen, Elis Burrau, Burcu Sahin, Iman Mohamed, Judith Kieros, Zara Kjellner, Kayo Mpoi med flera, skriver Mats Lundborg.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.