Tillbaka

Vinst under budget i Bibliotekstjänst

1997-05-16
av Fredrik Lindberg
Bibliotekstjänsts omsättning och vinst blev betydligt lägre än prognosen från i höstas.

Göran Eliasson förväntade sig då en omsättning på 770 miljoner kronor och ett resultat på drygt 30 miljoner. Facit blev en omsättning på 710,4 miljoner och ett resultat efter finansnetto på 22,1 miljoner kronor.
    Enligt Eliasson sjönk försäljningen av biblioteksinredningar med omkring 30 miljoner kronor, samtidigt som mediaförsäljningen blev betydligt lägre än förväntat. 1995 var omsättningen 708 miljoner kronor och resultatet 46 miljoner. Vinsten hade förväntats bli lägre efter att man under 1996 tagit kostnader för nytt ekonomisystem samt ökat utvecklingskostnaderna.
    - Det är kärvt. Och det visar att den svenska marknaden är vad den är. Vi är tvungna att expandera geografiskt och även affärsmässigt, säger Eliasson.
    Han räknar med att försäljningen av inredningar normaliseras i år. Under 1997 är målet också att minska kostnaderna i företaget med tio miljoner kronor. Vinsten är budgeterad till omkring 40 miljoner kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.