Tillbaka

WAPI: ”De vill ha det vi kan”

2020-11-26
av Matilda Källén
Mattias Lundgren, vd på WAPI.
Mattias Lundgren, vd på WAPI.
Foto: Sebastian Borg/WAPI

Mattias Lundgren, vd på Word Audio Publishing, beskriver Gyldendal som en ägare med rätt ambitioner.

– Det här känns helt rätt. Jag är glad och stolt över det vi åstadkommit, över mitt team, över våra författare, och över att Gyldendal valt oss som partner, säger Mattias Lundgren till SvB.

Han grundade ljudboksförlaget Word Audio Publishing International (WAPI) i Malmö 2006 och har sedan dess fungerat som vd och majoritetsägare. Vid årsskiftet tar Gyldendal över som ny ägare.

Varför säljer du förlaget?
– Vi har känt att vi länge legat i framkant digitalt i Sverige. Samtidigt har vi varit ganska få, så vi har letat efter en partner som vill samma saker som vi men har större struktur, där vi kan ta del av det som de är bäst på, medan de kan ta del av det som vi är bäst på.

Enligt Mattias Lundgren fördes samtal med flera intressenter innan Gyldendal slutade som köpare. Han beskriver det danska storförlaget som ”den på alla sätt bästa tagaren av bolaget”.

– De två senaste åren har de jobbat väldigt mycket för att utveckla den digitala sidan. De är stora, det finns förstås en massa tradition i det bygget, men de har förstått att de måste se framåt och titta mer på den typ av verksamhet som vi har fört. Jag känner att det här är början på något nytt, där den traditionella bilden av förläggaren och författaren suddas ut alltmer och man hittar nya vägar att gå, hjälps åt och fungerar som en enhet.

WAPI ger i dag ut ljudböcker i Sverige, Finland, Spanien och Ryssland. I katalogen finns 1 300 titlar på svenska och 300 på andra språk. Så sent som i oktober i år slog Mattias Lundgren fast att förlagets plan för 2021 var att ”addera åtminstone två till tre nya länder och samtidigt stärka verksamheten där vi nu är aktiva”.

Med Gyldendal som ägare tror han att deras chanser att ta sig ut i världen ökar.

– Vi är knappt tio personer som jobbar med det här, men när man har en så stor spelare i ryggen finns det lite mer att ta ifrån, säger han.

Han betonar att det han ser som Word Audio Publishings styrka är närheten till författarna, och att det är något som man kommer att fortsätta slå vakt om, även med ett stort förlag vid rodret. När Gyldendal tar över 1 januari 2021 kommer WAPI att verka som eget dotterbolag med intakt personalstyrka och huvudkontor i Malmö. ”Det kommer att fortsätta fungera som det gjort”, säger Mattias Lundgren.

– Vi ser det väl snarare som att vår kultur och vårt sätt att arbeta med författarna ska smitta av sig. Gyldendal hade kunnat köpa vilket gammalt traditionellt svenskt bokförlag som helst, men det finns en anledning att de köper oss. De vill ha det vi kan, fortsätter han.

I och med förvärvet slutar Mattias Lundberg som WAPI:s vd för att i stället ta plats i styrelsen. Ny vd blir Erik Liedberg som anslöt till bolagets ledning i våras.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.