Tillbaka

Styckat Bonniers bra för Books

2018-09-07
av Per PeKå Englund

Sara Mac Key

SvB:s publisher PeKå Englund om de olika slag som utspelas på bokmarknadens slagfält.

Försäljningen av TV4 till Telia gör att Bonniers blir ett 30 procent mindre bolag – med miljarder i kassan. Styrelseordföranden Carl-Johan Bonniers ambition är att växa. Därför delas Bonnier AB upp i åtta självständiga bolag.

Johan Kleberg får avgående Bonnier-vd:n Tomas Franzén som styrelseordförande i Adlibris-gruppen och Håkan Rudels kommer att jobba med Maria Curman som ordförande för Bonnier Books, där arbetet med att rekrytera en ny styrelse pågår.
   Det är självklart extremt svårt att komma nära verksamheten för styrelsen i det jätteföretag Bonnier AB har varit. Nu kommer varje bolag att kunna operera snabbare med större fokus från respektive styrelse.
   För bolagen i bokbranschen är det bara positivt. Adlibris-gruppen får lättare att växa på en glödhet e-marknad där Amazon är på väg in. Styckningen gör det också lättare att   avyttra Adlibris-gruppen i framtiden, men jag tror att det är så enkelt som att koncernen i första hand rustar sig för krig digitalt.
   Det blir också otroligt spännande att se vad Maria Curman (som tillträder 1 januari 2019 när de nya företagen är på plats) och Håkan Rudels hittar på i Bonnier Books. BookBeat lär jaga Storytel allt mer intensivt.

Apropå krig på marknaden: Sista lördagen i september gör miljardären Petter Stordalen entré i Sverige och han gör det som sig bör storstilat – först en exklusiv förfest på taket till egna hotellet Clarion Hotel Post i centrala Göteborg och sedan stort party på Bon Bon Bar.

För inte är det så enkelt som att Petter Stordalen bara vill ha en kul kväll under Bokmässan?
   Nej, räkna med att han och hans förlagsgrupp har siktat in sig på den svenska marknaden och att det här är första steget in.

Det var i september förra året som Petter Stordalen fick sin idé. Sedan tog det fem månader att förverkliga den i hemlighet. Och i februari skakade han om den norska förlagsbranschen när det blev känt att succéförfattaren Jørn Lier Horst lämnade Gyldendal för att bli chef för nya förlaget Capitana (dit även Anne Fløtaker från Cappelen Damm värvades) för att ge ut spänningslitteratur och barnböcker. Samtidigt lockades Anne Gaathaug, som var chef för Kagge förlag, över till nystartade Gloria förlag som är inriktat på skönlitteratur.

Stordalen investerade 20 miljoner i bolagen via fackboksförlaget Pilar, som han startade för att ge ut sin självbiografi. De tre förlagen jobbar tätt ihop och bjuder in spännande svenska branschpersonligheter som de vill lära känna bättre till festen i Göteborg.

Den norska förlagsgruppen är öppen med att de vill ha originalutgivning med svenska författare, så det är bara att vänta och se vad Petter Stordalen hittar på här.
Någon form av förlagsuppköp är troligt – med reservation för att den norske miljardären kanske hittar på något mer spektakulärt förstås…