Tack för denna gång

Den stora tomheten breder ut sig varje år vid den här tiden. Anspänningen innan är total, själva upplevelsen kaotisk och tiden efteråt känns som stillheten efter en tromb där tystnaden ekar. Det är, för mig, den enkla beskrivningen av Bokmässan i Göteborg, någon dag efteråt. Det mesta blev, som alltid, en succé. Det låter numera som något självklart, som ett självspelande piano. Men det är det inte. Låt vara att organisationen bakom är väl trimmad men prestationen är i mina ögon ändå enorm. Bara logistiken runt bokmässan kan vara en mardröm

Publicerad

Den stora tomheten breder ut sig varje år vid den här tiden. Anspänningen innan är total, själva upplevelsen kaotisk och tiden efteråt känns som stillheten efter en tromb där tystnaden ekar.

Det är, för mig, den enkla beskrivningen av Bokmässan i Göteborg, någon dag efteråt.

Det mesta blev, som alltid, en succé. Det låter numera som något självklart, som ett självspelande piano. Men det är det inte. Låt vara att organisationen bakom är väl trimmad men prestationen är i mina ögon ändå enorm. Bara logistiken runt bokmässan kan vara en mardröm.

Det man märker så här lite från sidan är hur väletablerad mässan är. Sakta, steg för steg, har marknaden närmat sig mässan genom åren. Från att under många år ha förhållit sig avvaktande har man numera ett relativt stressfritt förhållande, möjligen undantaget diskussionerna om vem som ska betala vad.

Vid sidan av förlagens

deltagande i olika programpunkter och närvaro på mässgolvet ser man också hur branschorganisationer lägger möten i anslutning till mässan och hur förlag och bokhandlare passar på att ha rena affärsmöten i kulisserna. Det är för mig det absoluta beviset på bokmässans höga status bortom alla besökssiffror, konferenspunkter och antal sålda böcker.

I år gjorde vi på Svensk Bokhandel ingen daglig mässtidning. Däremot producerade vi nyheter på vår hemsida efterhand som vi fångade upp dem. En del av dem var särskilt roliga. Som det här med att Rikspolisstyrelsen prickades av Justitiekanslern för förtal av Vera och Lena Efron.

På Göteborgs bokmässa

sprids det också mycket skvaller och för er information kan jag berätta att det var två saker det surrades om mer än något annat. Den mest omtumlande nyheten dagarna innan mässan var den som berättade att Bengt Nordin sålt sin författaragentur till Joakim Hansson och Hanserik Tönnheim. Det var mässans snackis.

Många funderar just nu på om det betyder att det finns utrymme för nya aktörer. Ska man utgå från skvallret på mässan lär vi få se en eller ett par nya agenter/agenturer inom en snar framtid.

För många utställare

, läs förlag, var det den bästa försäljningen någonsin. De flesta var överraskade av anstormningen och många böcker tog slut redan på lördagen. Dock inte den bok det snackades om allra mest branschfolk emellan, Unni Drougges

Boven i mitt drama kallas kärlek

. Mässan var en bra plats för att smyga till sig ett eget exemplar utan att det märktes för mycket.

Så nu väntar vi bara på den 24:e bokmässan i Göteborg. Temat 2008 är Lettland med en nypa Rumänien och Indien. Redan nu har man lanserat 2009 års tema som blir Spanien.

En nåd att stilla bedja om vore att bokmässan till dess hänger på en livaktig filmavdelning. Tänk er själva – alla dessa fantastiska spanska filmer rullande i en egen avdelning! Det vore en rätt naturlig utveckling om ni frågar mig.

Powered by Labrador CMS