NYHETER

Böcker ny måltavla i Brasiliens kulturkrig

Den brasilianske författaren Jeferson Tenório, som skrivit romanen Hudens avigsida, har blivit censurerad i sitt hemland. Något som följt av att fler böcker förbjudits. Arkivbild.

Anhängare till expresidenten Bolsonaro har lyckats förbjuda allt fler böcker som berör hbtqi och rasism. En ”dålig kopia av vad som händer i USA”, säger den hyllade brasilianske författaren Jeferson Tenório.

Publicerad Senast uppdaterad

Trenden att förbjuda böcker som berör ämnen som hbtqi och rasism har pågått i USA under de senaste åren, med över 4 000 förbjudna titlar 2023. Nu har trenden importerats till Brasilien, och fördöms i en intervju med den censurerade författaren Jeferson Tenório i The Guardian.

”Äcklig och respektlös”

”Äcklig” och respektlös mot ”gott uppförande”, tyckte en rektor i Brasilien om den prisvinnande romanen Hudens avigsida, i ett filmklipp som blev viralt i Brasilien i våras. Dagen efter beordrade en lokal myndighet att boken skulle plockas bort från skolbiblioteken.

På mindre än en vecka hade kampanjen spridit sig och tre andra stater förbjöd Jeferson Tenórios roman.

Sedan dess har flera andra böcker som berör hbtqi, rasism eller till och med kvinnliga forskare förbjudits i olika städer. Den gemensamma nämnaren är att förbuden ofta drivits igenom av politiker som är lojala mot landets tidigare president, den konservative Jair Bolsonaro.

”Inte i klassrummet”

Enligt författaren Jeferson Tenório har Bolsonaro en strategi som går ut på att identifiera en tydlig fiende som hat och illvilja kan riktas mot.

– Min bok var måltavlan då, precis som andra är nu, säger han till The Guardian.

Hudens avigsida innehåller en scen där två tonårspojkar pratar om sin sexualitet. Det var den som fick den uppmärksammade rektorn att se rött. Men enligt Tenório var det inte därför hans bok förbjöds.

– Det är en bok av en svart författare som handlar om rasfrågor och polisbrutalitet. Södra Brasilien är en väldigt konservativ och fördomsfull region där man inte vill diskutera det här ämnet i klassrummet.

Powered by Labrador CMS