NYHETER

De får fotobokspriset

MC Coble och Louise Wolthers får Svenska fotobokspriset. Pressbild.

En dagbok utan kronologi och kapitelindelning – en "radikalt icke-linjär dagbok" – tilldelas Svenska fotobokspriset 2024.

Publicerad Senast uppdaterad

"Things change anyway" är ett samarbete mellan den ickebinära transkonstnären MC Coble och konsthistorikern Louise Wolthers. Boken beskrivs som ett montage över tid och rum och "en demonstration i queer tid".

"Verket manifesterar bejakandet av ett tillstånd i ständig förändring, i en symbiotisk process som vänder och vrider på det queera", skriver juryn i sin motivering.

Boken består av en mix av parets gemensamma bilder från över ett decennium, tillsammans med MC Cobles teckningar och fem essäer av Louise Wolthers.

Svenska fotobokspriset instiftades 1996 av Fotoförfattarna inom Svenska fotografers förbund. Pristagaren får ett stipendium på 40 000 kronor, men övriga nominerade får också 10 000 kronor vardera.

I år delas också Lilla fotobokspriset ut för första gången. Det går till Olle Essviks "Vindstädningen".

Förra årets pristagare Cato Lein fråntogs nyligen priset sedan det kommit fram att flera bilder i hans fotobok "Northern silence" var tagna av andra fotografer än han själv.

Powered by Labrador CMS