NYHETER

Djupare konflikter i nya "Ronja Rövardotter"

"Det är jättekul att vi har fått möjligheten att göra en så bred version, att vår manusförfattare har läst boken och hittat små rader eller en sida som han har gjort ett helt avsnitt på", säger 15-åriga Kerstin Linden som spelar Ronja. Arkivbild.

Vittrorna är grymmare och konflikterna djupare när tv-serien Ronja Rövardotter till slut får premiär. Dessutom introduceras nya personer.

Publicerad Senast uppdaterad

– Vi ville fördjupa relationerna, säger manusförfattaren Hans Rosenfeldt.

Rumpnissarna undrar fortfarande "voffor gör di på detta viset" och vildvittrorna kretsar som vanligt över Mattisborgen. Men när Astrid Lindgrens klassiker släpps som tv-serie 28 mars, 40 år efter Tage Danielssons filmatisering, är en del också annorlunda.

– Boken är väldigt mörk om man jämför med den första filmatiseringen, det tror jag att vi har fångat vilket jag gillar, säger 15-åriga Kerstin Linden som spelar Ronja.

Hans Rosenfeldt fick inte hitta på helt nya inslag, men kunde utveckla partier i boken. Fogdarna som svärmar i skogen utan att påverka bokens handling håller nu till i en by som Rosenfeldt skrivit fram, och får sällskap av två kvinnliga prisjägare.

"Riktiga känslor"

Astrid Lindgren väjde inte för sorg, ilska eller andra stora känslor för barn i sitt författarskap, och det har Hans Rosenfeldt tagit fasta på. Det här är en familjeversion, och han tror man ska vara minst sju år för att se den.

– Inte bara för vildvittrorna utan för att det är riktig sorg och vrede. Det är stora känslor mellan riktiga människor, det kan vara minst lika skrämmande för barn.

Han har velat fördjupa relationerna – nu får man till exempel bakgrunden till varför Mattis och Borka hatar varandra.

Alfahannen Mattis spelas av Christopher Wagelin, som var tvungen att skärma av sig från alla förväntningar och Börje Ahlstedts kända tolkning. Han ser nyanserna i Mattis identitetskris när dennes dotter går sin egen väg.

– Det är väldigt få gånger man får göra roller som har alla lager. Han har verkligen det farliga, det aggressiva, det barnsliga, det sårbara, det säkra och det osäkra. Det är en lyxig karaktär att få gestalta.

Sårbar Birk

Tv-serien visar helt olika hemförhållanden för Ronja och Birk. Medan Ronja får obegränsat med kärlek är Borkaklanen fattiga, och Borka – som spelas av Sverrir Gudnason – hård mot sin son. Sårbarheten var utmanande att gestalta, tycker 14-årige Jack Bergenholtz-Henriksson.

– Men du är så öppen – jag tror det var jätteskönt för Sverrir att få dig som Birk, replikerar Kerstin Linden.

Hon älskar att det är tjejen som får vara stark.

– Det är vad Astrid Lindgren gjorde och det kan vara en anledning till att hennes berättelser är så otroligt bra.

De tycker båda att "Ronja" är hennes bästa berättelse. Och fantasymomenten håller också för dagens unga, tycker Jack Bergenholtz-Henriksson.

– Jag tycker det är jättehäftigt, det ser sjukt bra ut. Det blir läskigt, för alla.

Fakta: Ronja Rövardotter

Astrid Lindgrens bok om Ronja Rövardotter kom ut 1981. Den har hittills översatts till 49 språk.

Boken filmatiserades 1984 i regi av Tage Danielsson, och har senare även sänts omklippt till tv-serie. 2014 kom Ronja Rövardotter som animerad tv-serie i Japan.

Den nya tv-serien skulle ha haft premiär på Viaplay, men i december förra året tog Netflix över den från sin krisande strömningstjänst-konkurrent.

I rollerna: Kerstin Linden (Ronja), Christopher Wagelin (Mattis), Jack Bergenholtz Henriksson (Birk), Sverrir Gudnason (Borka), Krista Kosonen (Lovis), Maria Nohra (Undis).

Serien regisseras av Lisa James Larsson och Hans Rosenfeldt står för manus. Den visas i sammanlagt tolv avsnitt, på två säsonger. Den andra säsongen släpps senare i år.

Powered by Labrador CMS