NYHETER

Fabrizio Gatti i upprop mot italiensk fascism

Den italienske författaren Fabrizio Gatti har gjort ett upprop mot fascismen – som har undertecknats av bland andra regissören till Hitlerfilmen "Undergången", Oliver Hirschbiegel, och skådespelaren Stefano Bises. Arkivbild.

Den italienske författaren och journalisten Fabrizio Gatti har startat ett upprop efter helgens stora samling av fascister i Rom.

Publicerad Senast uppdaterad

Författaren till boken "Bilal" föreslår nu att Mussolinis födelsehus i Predappio ska göras om till en minnesplats för fascismens offer – eftersom platsen enligt honom är en av de symboler som ger näring åt ideologin.

– Uppropet är civilsamhällets svar på den fascistiska paraden i Rom, för att Mussolinis hem återigen ska vara en plats där man tvingas att minnas, säger han till TT.

I Österrike förhindrade man nazister från att vallfärda till Hitlers födelsehus genom att göra det till ett polishus, framhåller Gatti i Today.it. I Predappio har Mussolinis hem istället förvandlats till en plats dit sympatisörer de senaste åren har rest för att uppmärksamma fascismens storhetstid.

På fascistmötet i Rom den 7 januari gjorde hundratals den så kallade romerska hälsningen, med uppsträckt arm. "Det ser ut som 1924" sade Elly Schlein, ledare för socialdemokratiska PD, och syftade på året då Mussolini blev vald.

Powered by Labrador CMS