NYHETER

Gilel Storch-pris till Salman Rushdie

Salman Rushdie. Arkivbild.

Salman Rushdie tilldelas utmärkelsen Gilel Storch Award 2024. Han får det för sin livslånga kamp mot religiös extremism och auktoritärt förtryck.

Publicerad Senast uppdaterad

"Salman Rushdie har blivit en symbol för yttrandefrihet och demokrati genom sitt modiga författarskap och personliga ställningstaganden, genomsyrade av öppenhet och hopp", lyder en del av motiveringen.

Rushdies mest omtalade verk, "Satansverserna" kom ut 1988. Boken förbjöds i Iran och landets dåvarande högsta ledare Ayatollah Khomeini utfärdade en fatwa mot Rushdie. 2022 attackerades Rushdie i New York och förlorade synen på ett öga och förmågan att använda en hand. I boken "Kniv", som ges ut den 16 april, berättar han för första gången i detalj om dådet.

Priset delas ut till personer som genom framstående verksamhet har bidragit till att främja demokratiska, universella och humanistiska värden i Gilel Storchs (1902–1983) anda. Storch flydde till Sverige från Lettland under andra världskriget, där han bidrog till att rädda judar från Förintelsen.

Priset på 250 000 kronor delas ut i Stockholm den 30 maj av institutionen för Judisk Kultur i Sverige.

Powered by Labrador CMS