NYHETER

Jon Fosse får Nobelpriset i litteratur

Jon Fosse. Arkivbild.

Den norske författaren och dramatikern Jon Fosse får årets Nobelpris i litteratur.
– Jag hade inte väntat mig det här, jag har vant mig vid att andra får det, säger Fosse till TT.

Publicerad Senast uppdaterad

Att Jon Fosse är årets Nobelpristagare meddelade Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm från Börshuset i Stockholm på torsdagen.

Fosse fick beskedet från Svenska Akademien när han var ute och körde bil.

Överraskad

– Det är en god tidpunkt att få priset nu, efter att jag har skrivit klart "Septologin", säger Jon Fosse, som beskriver romanserien som det huvudsakliga verket i sitt författarskap.

Fosse får priset på 11 miljoner kronor för sin "nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara", som motiveringen lyder.

Akademiledamoten Anders Olsson säger till TT att han själv har läst Fosses verk sedan länge.

– Som vi alla vet är Jon Fosse ett av de namn som under alla år har funnits i diskussionen. Det är ingen överraskning att han får priset. Han har även varit en del av den svenska litteraturen eftersom hans verk har översatts från norska sedan 90-talet, säger han.

Främst utmärkande för Fosses författarskap är hans omutlighet, enligt Olsson:

– Den stränghet med vilken han går in i den mänskliga erfarenhetens djup. Det är ångest, det är obeslutsamhet, det är de stora frågorna om döden och var gränsen går mellan liv och död.

Självklarhet

Hittills har 17 av de totalt 120 litteraturpristagarna varit kvinnor, och hade priset i år gått till en kvinna hade det varit historiskt eftersom man aldrig utsett kvinnliga pristagare två år i följd.

TT: Har ni förberett er på reaktioner om att det är en europé och dessutom en man som får priset?

– Det tycker jag inte vi har behövt göra när det gäller verkligt stora författare. Då ska de vara självklara i sig själva. Vi försöker ta hänsyn till hela spektrat av kandidater men i Jon Fosses namn, där finns en självklarhet utan att det behöver förklaras ytterligare, säger Anders Olsson.

Jon Fosse har alltså länge varit en av favoriterna till litteraturpriset. Fosse, som debuterade som romanförfattare 1983 med "Raudt, svart" skriver på nynorska, och hans gigantiska romanprojekt "Septologin" anses vara ett av de viktigaste i den norska samtidslitteraturen.

Som dramatiker debuterade han 1994 med "Og aldri skal vi skiljast". Inom loppet av fem år hade han skrivit tio dramer, däribland "Namnet" och "Barnet".

För "Trilogin" fick Fosse 2015 Nordiska rådets litteraturpris.

Fakta: Jon Fosse

Född: 1959 i Haugesund, växte upp i Strandebarm på Vestlandet.

Familj: Gift, fem barn.

Bor: I Bergen, i den statliga kulturbostaden "Grotten" i Oslo samt i Hainsburg, Österrike.

Sysselsättning: Poet, romanförfattare men mest känd som postmodernistisk dramatiker. Hans pjäser har tolkats i mer än tusen uppsättningar på scener i Europa, Asien och USA. I Norge är han dock minst lika uppskattad som romanförfattare.

För "Trilogin" fick han Nordiska rådets litteraturpris 2015 och det var också som romanförfattare som han debuterade med "Raudt, svart" (1983). Fosse har sedan dess givit ut ett stort antal prosaböcker, diktsamlingar, barnböcker och pjäser, samt ett par essäsamlingar.

2013 publicerade han diktsamlingen "Stein til stein" med underrubriken "39 dikt og 1 salme". Psalmen "Nattsalme" finns sedan en tid tillbaka inkluderad i den norska psalmboken.

Aktuell: Med den svenska översättningen av "Ett nytt namn", det tredje och sista bandet i "Septologien" som kommer på svenska i höst och som innehåller delarna 6-7.

(TT)

Powered by Labrador CMS