NYHETER
Nio böcker att läsa i höst
Böcker att se fram emot i höst. Arkivbild.
Martina Holmberg / TT
En hyllning till det krigsdrabbade Charkiv, en familjeskröna på en evighetsstrand och fransk-algeriska minnen av en far. Här är nio böcker att ta sig tid för i höst.
Farväl till Panic Beach av Sara Stridsberg
Stridsberg följer flera generationer från 1917 och framåt i denna bok om skuld och hopp. En familj tillbringar somrarna på evighetsstranden Panic Beach ihop, och lever omväxlande i ”bländande ljus och avgrundsdjupt mörker”.
Den första boken av Karolina Ramqvist
Ramqvist återvänder till ett tema från debuten och fördjupar sig i en kärlekshistorias väg mot sitt slut, men flätar in Jamaicas brutala historia. Det handlar om hur makt och underordning formar de båda älskandes öde.
Sorgen har ett minne av Nina Bouraoui
I smärtan över en far som gått bort skriver Nina Bouraoui samman sin pappas och sitt eget liv. Minnen från Alger och Paris kommer tillbaka till henne, och blir till en skildring om kärlek och förlust.
Johannes och du av Per Hagman
Den beskrivs som en äldre kusin till Att komma hem ska vara en schlager – men här funderar Per Hagman på livet under promenader till förskolan, inte på brokiga krogar. Det handlar om barndomen och en liten flickas upptäckt av världen med sin pappa.
Aska i munnen av Brenda Navarro
En syster berättar i raseri om brodern Diego, som skulle undkomma fattigdomen i Mexico City men tog livet av sig. Syskonen växte upp ensamma medan deras mamma arbetade som hushållerska i Madrid. Förtvivlat om drömmar, förluster och orättvisan i så olika livsvillkor.
Intermezzo av Sally Rooney
Efter succéer som Normala människor och Samtal med vänner har hon många trogna fans. Sally Rooneys nya roman handlar om två bröder – en schackspelare och en jurist – och bjuder på typiskt Rooney-vis på kärleksförvecklingar och kommunikationshinder.
Växla ringar med mörkret av Bruno K Öijer
När rockpoetens första diktsamling sedan 2014 kommer lovar förlaget att läsarna kommer att känna igen både teman och hans överraskande, magiska bilder.
Alltings ordning av Magdalena Sørensen
En dotter flyttar hem för att hjälpa sin åldrade mor i ett hus fyllt av bråte. ”En familjearkeologi” lyder undertiteln på denna originella debutbok. Här pågår ett slags forskande utgrävning – av tusentals ting och minnen av en dysfunktionell uppväxt.
Mesopotamien av Serhij Zjadan
Nio personers öde korsas i den ukrainska staden Charkiv. De är människor som befinner sig på fel plats, i fel tid. Zjadan har skrivit om den brutala tillvaron under kriget i Internat, och skildrar här hur människor försöker skapa ett anständigt liv.
Elin Swedenmark/TT
Fakta: Fler läsvärda böcker
Promenader i natten av Lina Wolff. 41 korta prosatexter om skapande.
Den andra dottern av Annie Ernaux. En tunn bok, skriven i brevform till den syster som dog innan Nobelpristagaren föddes.
Barbar av Amina Elmi. Nämns av danska litteraturkritiker i samma andetag som Yahya Hassan. Dikterna kretsar kring brutalitet, våld – och att bli tystad.
Blodbok av Kim de l’Horizon. Om en berättare vars mormor, en Förintelseöverlevare, har demens. Genom språket försöker författaren luckra upp familjehistorien och skapa ett jag bortom normen.
Canción av Eduardo Halfon. Berättelse i flera lager av Bermanpristagaren, om hur Eduardo Halfons judiske och syrisk-libanesiske farfar blev kidnappad av gerillan i Guatemala på 1960-talet.
Flyktpunkten av Maria Stepanova. Om en författare som blir strandsatt i en stad under kriget, där hon lever fylld av skam men också frihetskänslor.
Amadoka I och II av Sofia Andruchovytj. Vindlande berättelse som börjar vid Rysslands invasion av Krim, men som väver in 100 år av ukrainsk historia.