NYHETER

Rosenfeldt: Tror på global publik för Ronja

"Jag har jobbat med serien i över fem år, så att folk faktiskt får titta på den nu känns väldigt bra", säger manusförfattaren Hans Rosenfeldt.

Den nya versionen av "Ronja Rövardotter" kan slå internationellt, tror manusförfattaren Hans Rosenfeldt. Men han ser inga möjligheter till en fristående fortsättning.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det tror jag inte kommer hända.

Efter fem års arbete med nya "Ronja Rövardotter" är Hans Rosenfeldt glad över att den till sist får premiär på strömningstjänsten Netflix, den 28 mars.

– Ordet är verkligen "äntligen", säger han.

Från början var det Viaplays storsatsning, men när strömningstjänsten krisade tog Netflix över. Hans Rosenfeldt uppskattar den stora plattformen.

– Förhoppningsvis når den då en större publik, vilket alltid är målet med det jag gör – att så många som möjligt ska titta eller läsa.

Hitta ny publik

Hans Rosenfeldt framhåller att tv-serien är en adaption av boken, inte av Tage Danielssons film. Nu hoppas han att den ska nå en ny publik, med andra referenser än 80-talets.

– De som har växt upp med "Sagan om ringen" och "Harry Potter", det är den publiken vi nu ska försöka få intresserade av "Ronja". Då måste man, inte ändra, men uppdatera boken en smula. Kanske framför allt visuellt, vilket vi har gjort.

Tror du att den kan gå bra internationellt?

– Vi har inte gjort den med de tankarna. Vi har gjort den som en svensk "Ronja Rövardotter". Sedan tror jag att historien är universell. Den har fantasy-inslagen, de stora känslorna och den väldigt skandinaviska looken i miljön, så den är lite exotisk – och den kommer nog att funka internationellt.

Ingen fortsättning

Hans Rosenfeldt framhåller att samarbetet med Astrid Lindgren AB har varit mycket gott. Men oavsett om tv-serien gör succé blir det troligtvis ingen fortsättning.

– Jag tror verkligen inte det. Vi fick lägga till element, men bara om de redan fanns omnämnda i boken. Att helt hitta på en fristående fortsättning, det tror jag inte kommer att hända.

Powered by Labrador CMS