Tillbaka

De sex största enade

2013-05-17
av Tove Leffler
Foto: Moreno Novello/Shutterstock
Hachette blir det sista av de sex stora förlagen som gör sina nya e-böcker tillgängliga för amerikanska bibliotek. Den 8 maj finns hela Hachettes katalog tillgänglig.

För ett år sedan inledde Hachette ett pilotprojekt där förlaget gjorde nya e-böcker tillgängliga för ett fåtal bibliotek. Nu har det beslutat att alla nya e-böcker ska kunna lånas ut på alla bibliotek i landet samtidigt som pappers-böckerna.
Nya e-böcker kommer att kosta biblioteken tre gånger så mycket som pappersboken, men biblioteken behöver bara köpa en bok. De kan låna ut den ett obegränsat antal gånger men endast till en person i taget. Efter ett år sjunker priset till 1,5 gånger det för pappersboken.
– Jag växte upp i ett bibliotek och jag uppskattar deras betydelse för läsare som hungrar efter mer enormt mycket. Hachette tror på att erbjuda böcker i alla format till biblioteksbesökare, säger Hachettes vd Michael Pietsch i ett pressmeddelande.

I mars meddelade Penguin att det skulle göra nya e-böcker tillgängliga för bibliotek igen, om än bara som ett pilotprojekt för ett fåtal bibliotek.
Simon & Schuster låter New Yorks stadsbibliotek låna ut deras nya e-böcker på samma premisser som Hachette. Priset per bok är okänt.
Random House låter biblioteken låna ut alla deras e-böcker, men de kostar tre gånger så mycket för biblioteken att köpa som pappersböckerna.
HarperCollins låter biblioteken låna ut deras e-böcker 26 gånger innan de måste köpa en ny kopia och Macmillan har släppt 1 200 äldre e-böcker till biblioteken under en prövotid.
Det innebär att alla de sex stora förlagen, som står för cirka två tredjedelar av de böcker som ges ut i USA, nu slutit avtal med biblioteken.

Chefen för New Yorks stadsbibliotek, Anthony Marx, välkomnar Hachettes beslut och skriver i New York Times:
”Det här är ett stort steg då det visar på en konsensus mellan de sex stora förlagen. […] Vi har alla intressen i att förlag förblir bestående företag, men de ekonomiska parametrarna måste ses ihop med bibliotekens roll i ett demokratiskt samhälle.”
 

Hachette

E-böcker: Förlaget har sammanlagt 5 000 titlar i sin e-boks-katalog.
 

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.