Tillbaka
2010-03-04

Vin, kvinnor och författare

Några hundralappar i inträde, drinkar, mingel, vänner. I takt med att bokcirklar – där social samvaro kring en bok står i centrum – ökar i popularitet dyker det även upp nya former av offentliga boksamtal. Carina Nunstedts Bookyourlife är en av dem.

Johanna Westlund

rong>Hur ser era författarkvällar ut?

– Författarsamtalet är cirka en timme. Innan dess har folk fått ett glas vin och en macka och hunnit mingla i runt en halvtimme. Efter samtalet är det mer mingel och bokförsäljning. 75–80 procent brukar stanna kvar efteråt. Vår tanke är att komplettera det förlagen själva gör: signeringsturnéer och vanliga uppläsningar.

Varför lockas folk av den här sortens evenemang?

– Man får flera saker på en kväll. Och många ser det som ett sätt att gå ut med en väninna; en rolig upplevelse, inte bara ett litteratursamtal. Sedan tror jag att det finns ett annat skäl. »Book« i Bookyourlife syftar både på böcker och på »boka«: folk vill boka in tid för böcker i sina liv utan att det blir krångligt eller krävande. Jag tror också att samtal ligger i tiden – jag intervjuar författarna både om deras böcker och andra saker i livet.

Som vad?

– Många författare reflekterar mycket, så det kan vara allt från vad de drivs av till vad de ser som viktigt i livet. De behöver inte bli jätteprivata för att det ska bli intressant. Det publiken vill är att komma författaren riktigt nära, och både skratta och gråta. Ibland hör man hur det blir helt knäpptyst i lokalen. Hanne-Vibeke Holst berättade om att hennes mamma dött ett halvår tidigare. Då blev många rörda, en del grät. Men hon berättade också att hon inte orkade städa så mycket hemma, då skrattade folk i stället.

Bookyourlife lanserades i höstas – varför har man inte sett formen innan?

– Det är inget man tjänar mycket pengar på, det är svårt att få det att gå ihop. Det är också ett av skälen till att vi hittills samarbetat med större förlag: de har råd med det sponsorbidrag vi behöver.

Kommer författarevenemang att utvecklas ännu mer framöver, tror du?

– Det är jag övertygad om. Vi jobbar med en ny idé: »read treat«, där man åker till ett hotell eller slott där man bor över natt, äter ihop, läser och träffar ett antal författare. En slags bokcirkel, med kanske ett 40-tal deltagare.

Ni har valt att fokusera på topplisteförfattare hittills, varför?

– Flest människor har läst dem och kan tänkas vilja träffa dem. Och smalare författare syns mer i traditionella litterära sammanhang. Jag gillar att nå ut brett. Publiken som köper böcker på Ica är så stor, och det ses fortfarande ner på dem. De som kommer till ett sånt här evenemang är väldigt intresserade, nästan alla står och köar utanför.

Ni har haft fem kvällar i Stockholm och en i Göteborg. Är intresset för sådant här ett storstadsfenomen?

– Egentligen tvärtom. Alla typer av Bokens dag-arrangemang säljer alltid slut snabbare ute i landet. I Stockholm är det mer konkurrens från andra kultur­evenemang.

Skulle det funka lika bra för fack- eller barnlitteratur?

– Absolut. Vi hade en »40 plus-kväll« i höstas med flera författare, bland annat Elizabeth Gummesson som skrivit två fackböcker. Och det vore jätteroligt att göra ett evenemang för barn. Då får man bara lägga det lite tidigare på dagen. Och servera något annat än vin.

Vem är snittbesökaren?

– Kvinna, 40 plus. Några släpar med sig sina män, men de flesta kommer med en väninna. Jag tror att kvinnor generellt prioriterar kultursociala möten mer än män. Men vi planerar en kväll med Jo Nesbø, han kan nog locka fler killar. Han är lite cool sådär. Jag tror absolut man kan locka fler ungdomar också. Tänk om man kunde få hit Stephenie Meyer!

Hur stor publik bör det vara på ett sådant här evenemang?

– Vi har haft 500 personer, men optimalt är 200–300 personer så det känns som om man kommer nära författaren.

Var ligger smärtgränsen för vad svenskarna vill betala för en författarträff?

– Det vet vi inte än. Vi har satt 250–275 kronor för våra »deckardrinkar«. En helkväll är man nog beredd att betala lite mer för, där har vi tagit 395 kronor.

Ni delar ut »goodiebags«, varför?

– Det är kul att ge publiken små presenter som gör att själva kvällen nästan känns gratis. I påsen brukar det vara en pocket, någon skönhetsprodukt, en dvd-film, choklad… Vid andra författaruppläsningar och signeringar är det ofta lite torrare inramning. Folk är värda all vardagslyx de kan få.

 

Bookyourlife:
I samarbete med: Bonnier Tidskrifter.
Ansvarig: Carina Nunstedt.
»bookyourlife«-­aftnar hittills: Michael Nyqvist, James Patterson och Liza Marklund, Hanne-Vibeke Holst, Camilla Läckberg, Roslund & Hellström, samt 40 plus-kvällen.
Extra: Numera har man också med en debutant varje kväll, som ett »förband« till stjärnan.
Sponsorer: »Det har inte varit svårt att hitta«.

2019-06-07

I barnens tjänst

Sedan starten 1965 har Svenska barnboksinstitutet samlat, spritt och fördjupat kunskapen kring utgivning för barn och unga. Nu hoppas institutet på en nationell bevarandeplan för alla specialbibliotek.

Jenny Damberg

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller Prenumerera