Bjud din bok på hotell

SvBs chefredaktör PeKå Englund om att vårda sina relationer – även de litterära.

Publicerad
Sara Mac Key

Det var en intressant dag med Boken 2018 på Nalen i Stockholm. Bokförsäljningen i Sverige ökade med 4,2 procent förra året. Men det är tufft ute i butikerna. Uppgången dras av digitala tjänster.

   Själv är jag lite lättad över att det fungerade att låna Förläggareföreningens stream så att vi kunde visa Boken 2018 live på svb.se för er läsare.

   Förläggareföreningens ordförande, Eva Gedin, berättade – bland mycket annat – om en tv-serie hon tittat på, Halt and Catch Fire, som handlar om datortillverkare i USA som slåss på en marknad i ständig förändring på 1980-talet.

   Jag sträcktittade på den där serien också. Mer av fascination över hur Joe MacMillan ideligen vänder upp och ner på sin affärspartner Gordon Clarks liv när han löser ett problem genom att skapa två nya. Och för de starka kvinnorollerna: geniet Cameron Howe som går sin egen väg och Donna Clark som är en framsynt affärskvinna. Datorindustrins framfart är sekundär för mig.

   Mitt tekniska intresse är själva streamingtjänsten som gör det möjligt att titta på en hel säsong av Halt and Catch Fire under en och samma helg. Jag såg River med Stellan Skarsgård och Nicola Walker på samma sätt. Lysande manus, det också. Det kändes som att se en bok spelas upp i tv:n.

   99 procent av tiden på middagen efter Boken 2018 pratar vi självklart om böcker och om bokbranschen. Men det visar sig att alla svenskar vid bordet följer sista säsongen av Bron. De flesta tittar på SVT Play. Två av oss har sparat det sista avsnittet, lite som när man stannar upp i en bok som man inte vill ska ta slut.

   Det säger en hel del om oss människor och om hur våra beteenden förändras.

   Shadi Bitar på Nextory sade en sak på Boken 2018 som kröp in under skinnet:

»Ettåringar och tvååringar sitter i snitt framför en skärm en till två timmar om dagen. Tonåringar sitter åtta timmar framför en skärm.«

Det känns privilegierat att ha växt upp i en tid när tv-tittandet bestod av att alla såg samma avsnitt av Dallas samtidigt en gång i veckan. Lästiden kändes obegränsad!

I senaste numret skriver vi om kampen för att öka läsförståelsen hos elever i Sveriges skolor.

Vi har också besökt Berättarministeriet i Södertälje, där barns kreativitet triggas.

För det är ju de här barnen som är framtidens läsare och framtidens historieberättare och de behöver vår hjälp för att upptäcka bokvärlden.

De skulle må bra av att vila från de där skärmarna ibland. Oavsett om de läser en bok själva eller lyssnar på en magisk berättelse. Så det finns något väldigt positivt i att barnboksförsäljningen ökat fem år i rad. Fortsätt att lotsa in barnen i böckernas värld.

Själv funderar jag på att ta in på ett hotell utan wifi tillsammans med en bok.

Man måste ju vårda sitt förhållande.

Powered by Labrador CMS