Vårens Böcker 2024 Vuxen Facklitteratur

Anna Andersson

Cirkus Formel 1 / Bazar

Foto: Johan Stjerneus

I samma sekund som den röda bilen klyver mållinjen lämnar hundratusentals människor sina platser runt den klassiska F1-banan Autodromo Nazionale di Monza. Med röda flaggor i händerna klättrar fansen över meterhöga staket och in mot banan för att hylla sitt Scuderia Ferrari. När de första tonerna av den italienska nationalsången spelas stämmer de in i rytmen och sätter ord till musiken. Det är mitt första möte med Formel 1 och ger mig en upplevelse som förändrar mitt liv. Och 20 år senare, är jag fortfarande inte klar med racingens kungaklass.

Idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv, jag lade timmar i handbollshallen, skrev artiklar till klubbtidningen och som 14-åring klev jag in på Svenska Dagbladets sportredaktion. Den praoveckan var starten på en hel yrkeskarriär. Under både högstadiet och gymnasiet lades dygnets alla timmar på skola, handboll och på olika idrottsevenemang, alltid i sällskap med papper, penna och en diktafon. Det var en fantastisk utbildning där sporter som BMX, hästpolo, dragracing och orientering ökade min nyfikenhet för okända idrottsgrenar men framför allt för människorna som utövar dem. Snabbt skolades jag in i att hitta vinklar och förklara saker jag fem minuter tidigare inte hade någon aning om. Det gällde att envist våga stå på sig, formulera frågor, träffa nya människor och bli tagen på allvar.

1995 gick jag sedan vidare till ett kortare vikariat på Aftonbladets sportredaktion. Jag var 19 år och tjej i en yrkeskår som dominerades av män. Det fanns inget utrymme för att tveka, varje uppgift krävde en lösning och varje fråga ett svar. Sedan dess har Aftonbladet varit basen i mitt yrkesliv och Italiens GP 2003 väckte mitt intresse för Formel 1. Jag har intervjuat stallchefer, förare, mekaniker, logistiker, däckleverantörer, tekniker, strateger och närmare 15 världsmästare i min strävan att förstå den enorma komplexiteten i den sport som de senaste åren har vuxit snabbare än någon annan sett till sociala medier och fans världen över.

Formel 1 är en kamp mellan 20 förare och 10 stall, en jakt på tiondelar i en av världens mest innovativa och tekniskt avancerade lagsporter. Det är en cirkus som reser över jorden och ständigt möter nya utmaningar, samtidigt som den påverkas av historien. Det hade jag ingen aning om den där söndagen i Italien 2003. Då kände jag bara en längtan efter att förstå den passion som omslöt mig. Nu vill jag dela med mig av den historien.

Powered by Labrador CMS