Tillbaka

DEBATT: Amanda Lind riskerar missa sin chans med det nytillsatta läsrådet

2021-10-12
av Ulrika Caperius
Ulrika Caperius.
Foto: Pressbild

Trots uttalanden om bred samverkan lyser representanter från förlag och näringsliv med sin frånvaro i regeringens nya läsråd. Där begår kulturminister Amanda Lind ett stort misstag, skriver Ulrika Caperius, ansvarig för Bonnierförlagens läsfrämjande arbete.

Vi på Bonnierförlagen var nog inte ensamma om att jubla när regeringen meddelade att den skulle inrätta ett läsråd i en insats för att vända den negativa lästrenden bland barn och unga. Välkommet och nödvändigt. Det har poängterats att läsrådet skulle vara en, för Sverige, ny sorts plattform för bred samverkan mellan myndigheter, civilsamhället och näringslivet. Döm då om vår förvåning när kulturminister Amanda Lind presenterade läsrådet under Bokmässan och det helt saknas representanter från såväl förlag och bokhandel som andra delar av näringslivet. 

De som utsetts till ledamöter i läsrådet är mycket kompetenta och engagerade personer och kommer att göra ett storartat arbete. Men om målet var att tänka nytt kring bred samverkan så missar Amanda Lind här sin chans då man nu plötsligt verkar ha övergett denna möjlighet till unik samlad kraft.

På samma sätt som myndigheter, akademi och civilsamhälle behövs i ett läsråd borde även de som tar fram och sprider de böcker som barnen ska läsa ha en naturlig plats. Goda förebilder finns till exempel i Norge och Tyskland. 

Många aktörer i hela landet arbetar redan oförtrutet för att sänka läströsklar och öka barns läskondis. Vi som förlag har längtat efter en möjlighet att samla nationella läsfrämjande krafter för att lyfta barns och ungas läsning i Sverige på ett ännu bättre och starkare sätt. Längtat efter att kunna arbeta tillsammans från samhällets olika hörn och kunna bidra med våra respektive perspektiv, resurser och kompetens. 

För Bonnierförlagens del har projekt som Läslovet och Bonnier hoops visat att det blir ett fantastiskt resultat när man samarbetar med andra. Bakom Den stora läsutmaningen står tre förlag och en återförsäljare samt en extern advisory board av läsfrämjarexperter som bidrar med ovärderlig kunskap för att projektet ska stärka läsare på allra bästa sätt. 

Vi måste våga samarbeta med varandra på ett nationellt plan om vi ska lyckas vända den nedåtgående lästrenden. Det är ovant, men kan leda till precis den förändring och den utveckling som behövs. Läsrådets vakanta plats borde fyllas med ett perspektiv som visar på regeringens ambition att skapa förutsättningar att samverka brett – eller varför inte öka antalet ledamöter ytterligare, för att få in fler aspekter på barns läsning? Alla perspektiv och all kraft behövs och vi hade kunnat lyfta läsningen hos Sveriges barn och unga på ett nytt sätt framöver. Tillsammans. 

Ulrika Caperius

Förläggare på Bonnier Carlsen och ansvarig för Bonnierförlagens läsfrämjande arbete

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.