Tillbaka

Förläggarna slutar – Kartago säljs till Cobolt

2019-01-29
av Kalle Laxgård
Rolf Classon.
Foto: Ylva Sundgren

Serieförlaget Cobolt köper Kartago av Bonnierförlagen. Affären sker sedan Kartagos båda förläggare Thomas Olsson och Nina Hemmingsson bestämt sig för att sluta. 
In som ansvarig kliver åter Kartagos grundare – Rolf Classon.

Kartago grundades av Rolf Classon 2001 och har ägts av Bonnierförlagen sedan 2009.

I samband med att serieförlagets båda förläggare, Thomas Olsson och Nina Hemmingsson, bestämt sig för att sluta säljer Bonniers nu Kartago.

– Thomas och Nina slutar hos oss för att gå vidare och satsa på nya saker. Då ville vi göra det som var bäst för Kartago och tittade på olika förslag. Cobolt var intresserat av att köpa och efter att ha tittat på deras utgivning tyckte vi att det kunde passa väldigt bra, säger Bodil Unenge, förlagschef på Kartago, till SvB.

Thomas Olsson har jobbat på Kartago sedan starten för 17 år sedan. Nina Hemmingsson började våren 2017.

På torsdag jobbar de sin sista dag på förlaget.

Något missnöje bakom beslutet finns inte, enligt Thomas Olsson. Däremot kände de båda att det var dags att gå vidare. 

– Det är såklart vemodigt, som jag tror man skulle känna med allt man ägnat så många år. Men nu har jag möjlighet att hoppa på nya projekt och ser med spänning framåt, skriver Thomas Olsson i ett mejl. 

Genom köpet blir Kartago ett imprint under serieförlaget Cobolt. Återvänder som ansvarig förläggare gör Rolf Classon – som så sent som för två år sedan aviserade sin pension.

– Äh, det var inget roligt att vara pensionär, säger Rolf Classon.

Var det inte?

– Nä. Det händer ju inget! Och plötsligt var det ju ingen som var kvar på Kartago. Jag vill jobba några år till och så flyttar vi huvudkontoret till Malmö, det passar mig bra (Rolf Classon bor på Österlen reds. anm.) Jag kommer att jobba deltid.

Ytterligare arbetskraft ska rekryteras.

– Vi ser mycket fram emot att ta över Kartagos fantastiska utgivning och ser det som en stor möjlighet för Cobolt att växa på såväl den svenska som danska seriemarknaden. Att vi i och med detta blir utgivare av Tintin även i Sverige är också något vi är väldigt glada för, säger Cobolts förlagschef Peter Sparring i ett pressmeddelande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.