Tillbaka

Fri Tanke och Åsa Wikforss Årets folkbildare

2021-01-05
av Matilda Källén
Åsa Wikforss.
Åsa Wikforss.
Foto: Christer Sturmark

Förlaget Fri Tanke och författaren Åsa Wikforss utses till Årets folkbildare för att de delat ut böcker till gymnasieelever.

Enligt föreningen Vetenskap och Folkbildnings motivering går utmärkelsen Årets folkbildare 2020, inklusive dess prissumma på 30 000 kronor, till Åsa Wikforss och Fri Tanke ”för deras berömvärda gärning att under året skänka 65 000 exemplar av Åsa Wikforss bok Alternativa fakta till svenska gymnasieelever”.

Föreningen beskriver Wikforss bok, utgiven på Fri Tanke 2017, som ”ett utmärkt exempel på god populärvetenskaplig litteratur, där hon på ett begripligt sätt förklarar vikten av källkritik och faran med att relativisera faktakunskap”.

Vid sidan av sitt arbete som författare är Åsa Wikforss också verksam som professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och som ledamot i Svenska Akademien.

Vetenskap och Folkbildning har delat ut utmärkelsen Årets folkbildare sedan 1987.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.