Tillbaka

Polaris köper Roos & Tegner i ny storsatsning

2021-01-21
av Kalle Laxgård
Jonas Axelsson
Foto: Sara Mac Key

Polaris växer. Det Politiken-ägda förlaget köper fackboksförlaget Roos & Tegnér – och startar samtidigt ett nytt ljudboksförlag för internationell utgivning.

Till nya förlaget – North Audio Publishing – värvas Piratförlagets säljare Lars Jexell.

Roos & Tegnér har sedan 2006 gett ut fackböcker inom områden som inredning, trädgård och personlig utveckling. Enligt Lene Juul, vd för danska Politikens förlag, ägare till svenska Polaris, ser man potential att utveckla det malmöbaserade förlaget.

Nu inleds ett utökat samarbete i Öresundsregionen.

– Detta förvärv ger Polaris storartad kompetens tack vare kollegorna i Malmö och deras författare, likaså en bredare plattform och förtätad relation med våra ägare. Sakprosan som memoarer/biografier kommer att ligga intill den skönlitterära listan på Polaris och resterande fackboksutgivning utkommer på Roos & Tegnér, säger Jonas Axelsson, vd för Polaris, i ett pressmeddelande.

Petra Ward, i dag vd för Roos & Tegnér kommer att fortsätta arbetet på förlaget i rollen som förlagschef medan grundaren och majoritetsägaren Michael Tegnér lämnar den sista mars.

Vid sidan om förvärvet startar Politiken och Polaris också det gemensamma ljudboksförlaget North Audio Publishing, med fokus på ”kvalitetsunderhållning”. Målet, enligt parterna, är en stor utgivning med kommersiella titlar för streamingmarknaden, avsedda för internationell utgivning. Till satsningen anställs Lars Jexell, i dag säljare på Piratförlaget, som digital försäljningschef för att leda arbetet. Det redaktionella ansvaret kommer att innehas av ägarförlagen.

– Vår tillväxt är stark för tredje året i rad. North Audio Publishing ska bidra till ytterligare tillväxt och målet för den nya utgivningslistan är att leverera kvalitetslitteratur inom alla genrer, däribland den bästa underhållningslitteraturen till alla ljudbokskonsumenter. Samtidigt är den digitala utgivningsformen ett sätt att nå ytterligare expansion utanför Danmark och Sverige, vilket är Politikens forlags framtidsplan, säger Lene Juul i pressmeddelandet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.