Tillbaka

Stora bokhandlar ökade – mindre tappade

2022-06-21
av Kristian Lönner
Foto: Kristian Lönner

Pandemieffekterna i bokhandeln fortsätter att avta, visar en ny rapport från bokhandelsekonomen Leif Olsson. Akademibokhandeln och de större butikerna stärkte sin ställning under det första kvartalet i år.

Jämfört med samma period 2021 ökade Akademibokhandeln sin omsättning med 4,9 procent under det första kvartalet. Lika stor var ökningen för butiker med en omsättning över 8 miljoner kronor. Ökningen omfattar både bokförsäljning och övrigt sortiment som ökade ännu mer.

Precis som under avslutningen på 2021 så inleddes 2022 med att de mindre boklådorna tappade jämfört med det pandemidrabbade 2021 då många fick en ökad kundtillströmning. Boklådor med en omsättning på under 4 miljoner tappade 12,8 procent i omsättning under första kvartalet i år jämfört med 2021.

En intressant detalj som kommer fram i Leif Olssons nya rapport är att de obundna och minsta boklådorna framför allt tappar på övrigt sortiment medan bokförsäljningen står sig bättre. De små boklådorna tappade 19,3 procent på övrigt sortiment medan bokförsäljningen ”bara” minskade med 5,6 procent.

Ugglan backade 2,7 procent under kvartalet. Medan bokförsäljningen ökade marginellt, 0,6 procent, minskade försäljningen av övrigt sortiment med 5,7 procent.

Bokförsäljningen totalt ökade med 3,7 procent. En förklaring kan vara att bokrean i år kunde arrangeras utan restriktioner.

Just den starka bokförsäljningen är något som Leif Olsson också tar upp i rapporten.

– Bland de små boklådorna finns en grupp på sju företag som ligger i glesbygdskommuner. Dessa tappade visserligen några procent av sin omsättning men ökade sin bokförsäljning. Man kan också läsa i statistiken att bokförsäljningen bland privata boklådor ökade med 7,5 %  i Stockholms-området, skriver Leif Olsson i rapporten.

Rapporten bygger på momstaxeringar hos 208 butiker inom allmänbokhandeln (vilket betyder att exempelvis Pocketshop, SF-bokhandel och barnbokhandeln inte ingår).

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.