NYHETER

”Munroe blundade för övergreppen”

Alice Munro 2014. Arkivbild.

Alice Munros dotter ofredades sexuellt av sin styvfar, men när Nobelpristagaren i litteratur fick veta det valde hon ändå att stanna hos sin man.

Publicerad Senast uppdaterad

”Jag vill att min berättelse ska vara en del av berättelsen om min mamma”, skriver dottern Andrea Skinner i Toronto Star.

I en krönika i den kanadensiska tidningen skriver Andrea Skinner, bara veckor efter modern Alice Munros död, att hon vid nio års ålder utsattes för sexuellt ofredande av sin styvfar.

Enligt Skinner var det sommaren 1976 som styvfadern Gerald Fremlin, när Munro inte var hemma, kröp ned i hennes säng och ofredade henne sexuellt. Hon skriver också att han blottade sig för henne under bilturer, berättade om småflickor i kvarteret som han ”gillade”, och han vidlyftigt berättade för henne om hennes mors sexuella preferenser.

När Skinner var 25 år gammal berättade hon för sin mor om övergreppen, men modern valde ändå att stanna hos förövaren fram till hans död 2013.

”Hon reagerade precis som jag hade befarat – som om han hade varit otrogen mot henne”, skriver Skinner.

När Munro över tio år senare hyllade sin man offentligt i New York Times gick Skinner till polisen. Fremlin erkände och dömdes 2005 för sexuellt ofredande.

Anledningen till att Andrea Skinner nu berättar om vad hon har varit med om är för att hon vill att historien ska vara en del av den hyllade författarens eftermäle:

”När jag gick till polisen var det för att jag ville att det i offentliga handlingar skulle finnas bevis för att jag inte förtjänade det som hände mig. Men jag vill också att min berättelse ska vara en del av berättelsen om min mamma”, skriver hon.

Alice Munro tilldelades Nobelpriset i litteratur 2013. Hon avled i maj i år, 92 år gammal. Efter hennes död hyllades hon över hela världen, bland annat av Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Sara Haldert/TT

Powered by Labrador CMS